Nazım Hikmet Ran’ın aramızdan ayrılışının 57. yılında saygı, sevgi ve özlemle anılıyor. Eserleri 50’den fazla dile çevirilen dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet Ran, 3 Haziran 1963 yılında 61 yaşında sürgünde olduğu Moskova’da hayatını kaybetti.
“Memleketimden İnsan Manzaraları”, “Kuvayi Milliye” ve “835 Satır” gibi çok sayıda unutulmaz eseri kaleme alan Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden Nazım Hikmet, 15 Ocak 1902 tarihinde Selanik’te dünyaya geldi. 3 Haziran 1963’te Moskova’da yaşamını yitirdi.
Şiir, roman ve tiyatro eserleri kaleme alan Nazım Hikmet, yazdıkları nedeniyle hayatının 12 yılını cezaevlerinde geçirdi. Sürgün yıllarında Bulgaristan, Macaristan, Fransa ve Küba’ya ziyaretlerde bulundu. Bu ülkelerde pek çok konferansa katılan Nazım, savaş karşıtı gösterilere de destek verdi.
Nazım Hikmet, memleket hasretini Vasiyet adlı şiirinde:
Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün beni
ve de uyarına gelirse,
tepemde bir de çınar olursa
taş maş da istemez hani…
dizeleriyle dile getirmişti.
Nazım Hikmet ölümünün 57’nci yıl dönümünde Moskova’da kurulan ‘Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın organizasyonu ile bugün online bir programla anılacak. Moskova’daki mezarı başında düzenlenecek törenin yanı sıra sanatçı ve edebiyatçıların da katıldığı bir program hazırlandı. Tören, http://www.nazimhikmet.com/ adresinde 20.30’dan itibaren canlı olarak izlenebilecek.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)