Son Dakika Haberler

Sterlini sallayan müdahale açıklamaları

Sterlini sallayan müdahale açıklamaları
Okunma : 232 views Yorum Yap

 

 

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey tahvil piyasasına müdahalenin sona ereceğini belirtirken, Financial Times’ın haberine göre bazı yetkililer gerekmesi durumunda müdahalenin süreceğini belirtti. Bu açıklamalar sterlin ve İngiliz varlıklarında dalgalanma yarattı.İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey’in fon yöneticilerine bankanın tahvil piyasasına müdahalesinin bu hafta sona ereceğini söylemesi sterlinde ve hisse senetlerinde sert satışı tetikledi.

Bailey Salı günü Washington’da, Institute of International Finance yıllık toplantısında yaptığı konuşmada “Programa katılan tüm fonlara ve firmalara sesleniyorum. Pozisyonlarınızı kapamanız için üç gün kaldı” diyerek 65 milyar sterlinlik acil tahvil alım programının gelecek haftaya uzatılmayacağı mesajını verdi.

Bailey gelecek hafta emeklilik fonlarının sadece, BOE’nin bu hafta açıkladığı kısa vadeli repo programıyla finansmana erişebileceğini, bankanın daha fazla varlık alımı için para basmayacağını söyledi. Bailey’in açıklamaları sonrası sterlin/dolar kuru 29 Eylül’den bu yana ilk kez 1,10’un altına geriledi. Kur sabah saatlerinde 1,1015’ten işlem gördü.

 

Financial Times haberi havayı değiştirdi

Financial Times’ın haberine göre ise Bailey’nin son açıklamalarına rağmen BOE bankacılara piyasa koşulların gerektirmesi durumunda programın uzayabileceğini söyledi. BOE salı günü tahvil alım programının kapsamını genişletmiş, finansal istikrarı sağlamak için programa enflasyona endeksli tahvillerin alımını da eklemişti. İngiliz emeklilik fonları Bailey’e programı ay sonuna kadar uzatması çağrısı yapıyordu.

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’in büyük bir borçlanma ile finanse edilmesi planlanan vergi kesintileri programını açıklamasının ardından İngiltere 30 yıllık tahvil getirisi yüzde 5’e doğru hızla yükselmiş, ardından BOE geçici varlık alım programını duyurmasıyla getiriler yüzde 4’ün alyına gerilemişti. Ancak BOE’nin programı getirileri düşük tutmada yeterli olmadı ve 30 yıllık getiri yeniden yüzde 4,8’e yükseldi.

Monex Europe Analisti Simon Harvey kapsamın genişlemesini “çaresizlik göstergesi” olarak değerlendirirken “Piyasaların BOE’yi ya mevcut programın uzamasına ya da kasım ortasına kadar sürecek yeni programlar açıklamasına zorlayacağını düşünüyoruz” yorumunu yaptı.

 

 

Bloomberg