Son Dakika Haberler

Pandemi eğitimde dijital dönüşümü hızlandıracak mı?

Pandemi eğitimde dijital dönüşümü hızlandıracak mı?
Okunma : 24 views Yorum Yap

Covid-19 hastalığına neden olan Koronavirüs salgınının pandemi ilan edilmesiyle birlikte dünya artık eskisi gibi olmayacak. Dünya tarihine de bakarsak büyük salgınların ardından hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını görürüz. Bundan sonra da sosyal, ekonomik ve politik yaşam tüm dünyada değişecek gibi görünüyor.

Pandemi eğitimde  dijital dönüşümü hızlandıracak mı?

Salgın nedeniyle dijital ortamda verilen eğitimin avantaja dönüşebileceğini belirten uzmanlar, bu yöntemin bazı alanlarda kalıcı olabileceğini söylüyor

BAZI ALANLARDA KALICI OLABİLİR:
Pandemi bitse bile dijital dünya burada kalmaya devam edecek. Hatta bundan sonraki planlamalarımızı belki uzaktan eğitime göre yapacağız.

Kuzey Kıbrıs’ta korona virüsün görülmesinin ardından; salgından korunabilmek için hızlıca bir takım kararlar alınmıştır. Bu kararlardan bir tanesi olan eğitime ara verilmesi; okulların kapanması ve geleneksel eğitim sisteminin bir anda yerle bir olmasına yol açmıştır.

YÖDAK’ın üniversitelerin Bahar Dönemlerini uzaktan eğitimle tamamlayacağını açıklamasının yanı sıra; Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı da hızlıca bir çalışma içerisine girerek ilk ve orta dereceli okullarda okuyan öğrencilerin ders kayıplarını giderebilmeleri, bilgilerini taze tutabilmelerini ve süreçten kopmamalarını sağlamak için Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı internet sitesi egitim.mebnet.net adresinden ve BRT2 kanalından derslerin başlayacağını duyurdu.

Koronavirüs salgını ile okullar ve sınıflar yerlerini evlerimize ve odalarımıza, karatahtalar da yerlerini bilgisayar ve teknolojik araç gereçlere bıraktılar.

Uzaktan eğitim; uygulanması açısından standart eğitim modellerinden farklılık gösteren bir model olup; farklı mekanlardaki eğitim unsurlarını; öğrenci, öğretmen ve eğitim araçlarını iletişim teknolojileri aracılığıyla bir araya getirdiği bir modeldir.

Avantajları ve Dezavantajları var

Uzaktan eğitimin geleneksel eğitime kıyasla avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

Uzaktan eğitimde; eğitim merkezinden tüm dünyaya bilgi gönderilebilir ve bir servisten tüm bilgi düzeltilip güncelleştirilebilir. Ancak öğrenme sürecinde ortaya çıkabilecek öğrenme güçlüklerinin anında çözülememesi ve bunun ardından doğabilecek sıkıntılar oluşmaktadır. Anında yardım görememe ve sorunun giderilememesinden kaynaklanan davranışların gelişimi bu durumu takip etmektedir. Ayrıca; öğrenci sayısındaki fazlalık nedeni ile iletişimdeki sınırlılık da bir dezavantajdır.

Uzaktan eğitimde; öğreten ve öğrenen arasında metin, grafik iletişim gibi tekniklerle iletişim sağlanabilirken, geleneksel eğitimde en önemli unsurlardan biri olan yüz yüze etkileşim olanakları ve ortamı ortadan kalkmaktadır, ki bu etkileşim öğrencinin eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Ayrıca uzaktan eğitimde etkileşim düşük olduğu için öğrenci motivasyonu da düşmektedir.

Uzaktan eğitimin temel avantajlarından bir tanesi de esneklik sunmasıdır. Öğretmen ve öğrenciler belirli saatlerde bulunmak zorunda oldukları okullarda eğitim almak yerine, uzaktan eğitim sistemi ile çalışma saatlerini istedikleri gibi ayarlayabilmektedirler. Özellikle üniversitede okuyan öğrenciler için hem çalışıp hem de eğitimini devam ettirebilmek açısından bu avantaja dönüşmektedir. Ancak daha küçük yaş gruplarını ele alırsak; kendi kendine çalışma alışkanlığı olmayan veya henüz bu yeteneğini geliştirememiş bireyler için planlama zorluğu yaratmakta ve onlar açısından dezavantaja dönüşmektedir.

Uzaktan eğitimin bir diğer dezavantajı da; laboratuvar ve atölyelerde işlenmesi gereken konuların işlenmesindeki sınırlılıklar ve uygulama gerektiren derslerdeki sınırlılıklar sayılabilir.

Uzaktan eğitimin; düşük maliyeti ile hem devletlere, hem ailelere hem de eğitim kurumlarına bir avantaj sağladığı da bir gerçektir.

Önümüzdeki günlerde; Koronavirüs ile değişen dünyada eğitim de değişecek ve geleneksel eğitim daha çok tartışılmaya başlayacaktır. Sınıf yönetimi, rehberlik programları, eğitim öğretim teknikleri ve programlarının öğelerinin yeniden ele alınması kaçınılmazdır.