Son Dakika Haberler

Merkez Bankası enflasyon beklentisini yükseltti

Merkez Bankası enflasyon beklentisini yükseltti
Okunma : 14 views Yorum Yap

 

 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Enflasyon Raporu 2021-III” ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Merkez Bankası, 2022 yıl sonu için yüzde 7,5 olan enflasyon tahmini yüzde 7,8 olarak revize etti, 2023 enflasyon tahmini ise yüzde 5 olarak korudu.

Kavcıoğlu’nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

ÖNEMLİ VERİLER

Küresel ekonomi aşılama faaliyetlerinin yanı sıra para ve maliye politikalarının etkisiyle devam ediyor. Emtia fiyatlarındaki artış ile enflasyon artıyor. Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin yılın ikinci çeyreğinde gücünü koruduğunu gosteriyor. Salgın tedbirlerinin kaldırılması iktisadi faaliyeti destekliyor. İkinci çeyrekte büyüme oldukça yüksek bir oranda seyredecek.

İstihdamdaki artış hizmetler sektöründe daha belirgin olmak üzere devam edecek. Cari işlemler dengesi ikinci çeyrekten itibaren iyileşmeye başladı. İhracattaki güçlü artış eğiliminin yanı sıra turizm faaliyetlerinin canlandırılmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesini bekliyoruz. Sıkı para politikası duruşu, oynaklıklara karşı tampon işlevi görüyor.

Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 14,1 olarak gerçekleşeceği öngörülmektedir.

GÖSTERGELER 

Enflasyon yılın son çeyreğinde belirgin şekilde düşecek. Politika duruşu enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sürecek. Enflasyon son çeyrekte yavaşlama eğilimine girecek. Politika duruşu enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar devam edecek.

‘REVİZYON YAPACAĞIZ’

Kısa vadeli dış borç istatistiklerinde revizyon yapacağız. Brüt dış borç uluslararası yatırım pozisyonu ödemeler dengesi revizyon kapsamında en önemli geliştirme vadeli ihracat alacak ve borçların firmalardan doğrudan raporlama yoluyla derlenmesi olacak. Reel sektörün dış finansman ihtiyacına yönelik değerlendirmeye katkı sağlayacak. Sonuçları 19 Ağustos’ta kısa vadeli dış borç istatistikleriyle birlikte paylaşacağız.

Merkez Bankası, 2022 yıl sonu için yüzde 7,5 olan enflasyon tahmini yüzde 7,8 olarak revize etti, 2023 enflasyon tahmini ise yüzde 5 olarak korudu.

Bir önceki Enflasyon Raporu’nda, enflasyonun 2021 sonunda orta noktası yüzde 12,2 olmak üzere, yüzde 10 ile yüzde 14,4 aralığında gerçekleşeceği öngörülmüştü.