KKTC, yolsuzluk sıralamasında 180 ülke içinde 140’ıncı sırada yer alırken, rapor, her 10 iş insanından 4’ünün işini görmek için rüşvet verdiğini ortaya koydu.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü ( Transparency International,TI) kriterlerine göre hazırlanan “Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı 2022 Raporu” yayımlandı. Rapora göre, Kuzey Kıbrıs’ın 2022 Yolsuzluk Skoru 100 üzerinden 27 olarak hesaplanırken, 180 ülke arasında 140’ıncı olduğu ortaya çıktı. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün incelediği ülkelerin ortalama puanı 43 olurken, KKTC bu puanın çok altında Pakistan ve Kırgızistan ile birlikte yer aldı.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü geçtiğimiz haftalarda Dünya basınına açıkladığı raporunda TI-CPI puanı açısından birinci sırada Danimarka’yı, sonuncu sırada ise Somali’yi gösterirken; Türkiye 36 puanla 101’inci sırada kaldı. Güney Kıbrıs (Kıbrıs Cumhuriyeti) ise 52 puanla 51’inci sıraya çıktı.
Rapor, KKTC’de her geçen yıl yolsuzluk algısının daha da arttığını gösterirken, çalışmada ortaya çıkan veriler, KKTC’nin az gelişmiş ülkeler sınıfında yer aldığı algısını biraz daha artırdı.
Akademisyenler Ömer Gökçekuş ve Sertaç Sonan’ın çalışmasına göre KKTC yolsuzluk algısında 180 ülke arasında 140’ıncı oldu.
Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Kıbrıs Ofisi ile akademisyenler Ömer Gökçekuş ve Sertaç Sonan tarafından hazırlanan raporun sunulduğu toplantı Remzi Kitabevi’nde yapılırken, toplantıya gazetecilerin yanı sıra muhalefete mensup siyasilerin de yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti.
FES Kıbrıs Direktörü Hubert Faustmann, yaptığı açıklamada, yolsuzluk ve iyi yönetişim zafiyetinin kuzeyde ciddi bir sorunu oluşturmaya ettiğini belirtti. Sertaç Sonan ve Ömer Gökçekuş ise raporun ayrıntıları üzerinde durdu.
Rapora göre, yapılan ankete katılan iş insanlarının yüzde 99’u KKTC’de rüşvet ve yolsuzluk olduğunu düşünürke, yüzde 72’si yolsuzluğun çok ciddi bir sorun olduğunu düşünüyor.
Katılımcılara göre rüşvet ya da el altından fazladan ödeme yapmanın en yaygın olduğu üç işlem yüzde 66 ile kamu ihaleleri ve izin/lisans işlemleri, yüzde 63 ile teşvikler ve yüzde 61 ile kamuya ait arazi ve binaların tahsisi ve kiralanması olarak sıralanıyor.
Ankete katılan iş insanlarının yüzde 40’ı son bir yılda işinin yürümesi için rüşvet verdiğini söylüyor. Bunun en önemli sebebi olarak işlerinin süratlenmesi, işlerini tamamlayabilmek ve daha iyi muamele görmek olarak belirtildi.
Yüzde 84 ile Başbakan ve bakanlar yolsuzluğun en çok yaygın olduğu grup olarak görülürken, bunu yüzde 76 ile milletvekilleri ve yüzde 60 ile üst kademelerdeki memurlar takip ediyor.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)