Koronavirus aşı çalışmaları
Özellikle Çin, ABD,İngiltere ve daha birçok ülkede aşı denemeleri devam etmekle birlikte, aşının milyonlarca insana yapılmasından önce güvenli ve etkili olduğunu kanıtlamak için zamana ihtiyaç var.
Türkiye’de de Çalışmalar var.
KORONAVİRÜS hastalığına tedavi ve aşı için çalışma yürütenlerden biri de Acıbadem Sağlık Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Labcell Hücresel Tedavi Laboratuvarları Sorumlusu hematoloji uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibi. Ovalı ve ekibi koronavirüse karşı 5 ayrı proje yürütüyor.
İngiltere
İngiltere hükümeti tarafından hızlı bir şekilde takip edilen çalışmalar, başlangıçta 15 NHS merkezini içermesi öngörülüyor.
Koronavirüs tedavisine yardımcı olabilecek bir ilaç İngiltere ve İskoçya’daki az sayıda hasta üzerinde denenmesi planlanıyor. İngiltere denemeleri İngiltere ve İskoçya’da yapılacak ve bulaşıcı hastalıklarda danışmanlık yapan Dr. Andrew Ustianowski tarafından denetlenecektir. İngiltere’de, biri orta şiddette semptomları olan, diğeri ciddi durumda olan hastalar üzerinde olmak üzere iki çalışma yapılması planlanıyor.
ABD
Aralarında Roche, Remdesivir ve Gilead bulunan ABD’nin önde gelen ilaç firmaları virüse çare olabilecek ilaçlar üzerinde çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor.
Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı’nın bir bölümü olan Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Kurumu (BARDA) ve Ulusal Alerji Enstitüsü ve Bulaşıcı Hastalıklar (NIAID), Ulusal Sağlık Enstitüleri ve Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonunu (CEPI) tarafından fonlanmaktadırlar.
İlk olarak COVID-19’un etken maddesi olarak keşfedildiğinden, bilim adamları virüsün genetik yapısını daha iyi anlamak ve enfeksiyonların etkili bir şekilde nasıl tedavi edileceğini çözmeye çalışmak için yarışıyorlar. Şuan için tıp uzmanları sadece hastalığın semptomlarını tedavi edebiliyor. Birçok farklı tedavi seçeneği önerilmiştir ve bazı eski ilaçlar olumlu sonuçlarla ilişkili görünmektedir – ancak daha fazla çalışma gerekmektedir. Bununla birlikte, Antarktika’nın yanı sıra Dünya’daki her kıtaya yayılan COVID-19 ile mücadele etmek için uzun vadeli strateji bir aşı geliştirmekten başka bir yol olmadığı konusunda uzmanlar hemfikir.
Yeni aşıların geliştirilmesinin zaman alacağı ve insanlarda rutin olarak kullanılmadan önce klinik deneyler yoluyla titizlikle test edilmeleri ve güvenli oldukları onaylanması gerekliliği bilinmektedir. ABD’deki Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü müdürü Anthony Fauci, ve birçok uzmanın görüşüne göre bir aşı için en az 12 ila 18 ayın gerekli olduğu belirtildi.
Kaynak: New York Times, Fortune, BBC.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)