Son Dakika Haberler

İyileşen 1 Kişi, 6 Koronavirüs Hastasının Kahramanı Olacak

İyileşen 1 Kişi, 6 Koronavirüs Hastasının Kahramanı Olacak
Okunma : 399 views Yorum Yap

Türk Kızılayı

İyileşen 1 Kişi, 6 Koronavirüs Hastasının Kahramanı Olacak

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı Corona Virüs salgınıyla ile ilgili yeni bir tedavi yöntemi için harekete geçti. İmmün Plazma Tedavisi.

İmmün Plazma Tedavisi Nedir?           
Covid-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması amaçlanmaktadır.

Koronavirüs salgınıyla mücadelede iyileşmiş hastalardan alınacak plazma kan ürünü ile kritik durumda olan hastaların tedavisine başlandı.

Covid-19 salgınında dünyanın gündeminde olan plazma naklinin, immün plazma tedavisininTürkiye’de de başlatılacağının işaretini ilk olarak, Türk Kızılayı Başkanı Dr. Kerem Kınık duyurdu.

Koronavirüs salgınında ağır durumdaki hastalar için çare olabileceği düşünülen pasif antikor tedavisinde; Covid-19 geçirip sağlığına kavuşmuş ve testleri negatif sonuç vermiş gönüllü donörlerden alınacak kandan, hastalığa karşı gelişen antikorların bolca bulunduğu plazma ayrılarak ağır durumdaki hastalara nakledilecek.

İnönü Üniversitesi, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı immün plazma yöntemiyle tedaviye başladı.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, yaptığı açıklamada, bünyelerindeki Turgut Özal Tıp Merkezi’nde, yeni tip koronavirüse yakalanıp iyileşmiş ve sonrasında testleri negatif gelen bir hastadan plazma toplayarak tedaviye başladıklarını söyledi.

Koronavirüs’ü yenen ve gönüllü bağışçı olan sağlık çalışanı Op. Dr. Kürşat Demir, Kızılay’ın ilk plazma bağışçısı oldu.

Dr. Demir’den alınan plazma ağır durumdaki vakaların tedavisine katkı sağlayacak. Türk Kızılayı Orta Anadolu Bölge Kan Merkezinde yapılan bağış işlemi canlı olarak yayınlandı. Plazmaferez denilen aferez sistemiyle kanın içinden 600 ml plazma alındığını belirten Kınık, “İyileşen koronavirüs hastalarımızın bünyesinde çok sayıda savaşçı bulunuyor. İyileştikten sonraki 14. günde bu savaşçılar vücutta en üst seviyeye çıkıyor. Daha sonraki 3 hafta boyunca da bu antikorlar kanda en yüksek seviyede seyrediyor” dedi. Dr. Kürşat Demir,“Bu şekilde de faydalı olmak gerçekten farklı bir duygu”

Türk Kızılayı; Kimler COVID-19 İmmün Plazma Bağışında Bulunabilir?

– 18-60 yaş arası (19 yaşından gün almış, 60 yaşından gün almamış ve arası) bağışçılar,
– Erkek ya da gebe kalmamış kadın bağışçılar (düşük yapmamış, kürtaj olmamış.),
– COVID-19 hastalığına yakalanmış bireylerin COVID-19 tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu olmalıdır. Bunula beraber;
– Hastanede yatarak tedavi gören COVID-19 hastalığı geçirmiş bağışçı adayının nazofarengeal bölge denen boğaz ve burundan alınmış sürüntü örneğinden çalışılmış moleküler test sonuçları (taburcu edilmeden hemen önce en az 24 saat arayla yapılmış olmalıdır) “Negatif” olmalıdır. Ayrıca ek olarak klinik belirtilerinin (ateş, öksürük, nefes darlığı vb.) tam düzelmesinin üzerinden en az 14 gün geçmiş olmalı ya da COVID-19 tanısı almış ancak yatarak tedavi görmeyip karantina altında bulunmuş bağışçı adaylarının klinik belirtilerinin tam düzelmesinin üzerinden en az 28 gün geçmiş olmalıdır.

SEN İYİLEŞTİN ŞİMDİ İYİLEŞTİRME SIRASI SENDE

Kişisel bilgileriniz Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve diğer yasal mevzuatlara uygun olarak saklanacak olup üçüncü kişilerle/taraflarla paylaşılmayacaktır. Buradaki şartları sağlayan ve COVID-19 hastalığı geçirmiş ve iyileşmiş kişileri plazma bağışlamak üzere aşağıdaki kan bağış noktalarına gidilebilinir.

– İstanbul Çapa KBM (TIR),
– Zeynep Kamil KBM,
– Adana KBM,
– İzmir Alsancak KAB,
– Denizli KBM,
– Ankara Cebeci KBM,
– Samsun BKM,
– Bursa KBM (Heykel),
– Gaziantep BKM,
– Trabzon BKM

Virüs Değil İyilik Yayılsın

Kaynak: KIZILAY