1947’de başlayan TVR otomobil üretimi, 2006 yılında sona ermişti. Marka, yaklaşık 10 yıldır üretim yapmıyordu. Aslına bakarsanız son on yılda pek çok İngiliz otomotiv üreticisi piyasadan çekildi. Bu durumun çeşitli nedenleri var. TVR ise iflas açıklamıştı. Birleşik Krallık merkezli olan ve el yapımı spor otomobil üretimi ile tüm dünyada çok özel bir yere sahip olan TVR, Trevor Wilkinson tarafından 1947 yılında kurulmuş. Marka adını kurucu TeVoR’un büyük olarak belirttiğimiz T, V, R harflerinden alıyor. İkinci Dünya Savaşı yıllarında üretim yapan tüm otomobil markaları gibi TVR’nin de köklerinde savaş araçları ve motorları var. En ünlü TVR modelleri ise şöyle: Tuscan, Griffifth, Tasmin, Ghimaera ve Sagaris. Araçlarda, el yapımı detaylar çok etkileyici. Ayrıca agresif, güçlü adeta şık bir makine izlenimi veren bir tasarım dili var. TVR 2018 yılında Griffith modeli ile yeniden hayat buldu TVR’ın ilk ürettiği Griffith modeli 1963-1967 yılları arasında gerçekleşirken, 1991-2002 yılları arasında da tekrar karşımıza çıkmıştı. Şüphesiz TVR’nin en uzun süre üretilen modeli olan ve bu nedenle de en popüler adı olduğunu düşündüğümüz Griffith adının yeni modelde de tercih edilmiş olması bize göre sıradan bir seçim değil ve marka bu popüler adı bu nedenle tekrar tercih etmiş olabilir diye düşünüyorum. 4,314mm uzunluk ve 1,850mm genişlik ölçüleri ile Porsche 911’den kısa ancak daha geniş olan TVR Griffith, Jaguar F-Type modelinden ise hem daha kısa hem de daha dar. Kısacası rakipleri arasında daha kompakt boyutlara sahip olduğunu söylemek oldukça mümkün. Ayrıca gövdede kullanılan karbon kompozit malzemeler ağırlığa da fayda sağlamış. Hem gövdenin daha derli toplu olması hem de hafif malzemeler sayesinde aracın toplam ağırlığı 1250kg’da tutulabilmiş ve bu da oldukça iyi bir değer denilebilir ve ağırlık dağılımı da 50:50 olarak açıklanıyor.
Yeni TVR Griffith modelinde kullanılan motor ise günümüzde oldukça fazla popüler olan turbo motorların aksine bir atmosferik motor ve markanın geçmişte birçok modelinde yaptığı gibi Ford’tan temin edilmiş. Halen Ford Mustang GT 5.0 modelinde de kullanılan 5.0lt V8 silindir atmosferik-benzin motor, bir diğer ünlü İngiliz efsanesi Cosworth’ün ellerine teslim edilmiş ve optimizasyon sonucunda güç 500hp’ye yükselmiş. Tork değeri ise yaklaşık 600nm olarak tahmin edilebilir. Bu güç ve tork aracın arka tekerleklerine 6 ileri manuel şanzıman ile aktarılıyor.
V8 motorun ürettiği güç ve tork değerleri atmosferik bir motor için iyi sayılsa da günümüz güç savaşlarında çok abartı değil ancak ağırlığın 1.250kg’da tutuluş olması zaten daha fazla güce pek de gerek bırakmıyor. Güç/ağırlık oranının 400hp/ton olması sayesinde ise aracın 0-100km/saat hızlanmasını 4 saniyenin altında gerçekleştirdiği ve maksimum hızının da 320km/saat civarında olduğu belirtiliyor. Tabi özellikle son hızın oldukça yüksek olmasında aerodinamik yapının da büyük önemi var ve aracın alt kısmı tamamen düz bir şekilde tasarlanmış. TVR Logosu TVR da gerçek bir arma yaratmayı başaran markalardan biri. Logonun tasarımı bile, İngiliz firmanın aklını HP ve performansla bozduğunu göstermek için yeterli. TVR harfleriyse, kurucusu firma Trevor Wilkinson’ın adındaki harflerden oluşturulmuş.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)