Hindistan iki hafta içinde aşı üretmek istiyor
Dünyanın en büyük aşı üreticisi Hidistan’da bulunuyor ve Serum Instıtude of India da Koronavirüsüne karşı bir aşı üzerinde çalışıyor. Testler tamamlanmadığı halde firma iki hafta içersinde üretime geçmek istiyor.
Onu Hindistan’ın aşı kralı olarak tanımlıyorlar: Cyrus Poonawalla 50 yıldan fazla aşı üretiyor. Bunların arasında tetanoz, kabakulak, kızamıkçık ve çocuk felci aşıları bulunmakta. O kadar fazla aşı üretilmekte ki, Poonawalla’nın firması Serum Institude of India günümüzde dünyanın en büyük aşı üreten firması konumunda.
Firma genel müdürü olan oğlu Adar Poonawalla Koronavirüsü pandemisi sırasında yoğun bir şekilde Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen bu aşı üzerinde çalışıyor. Şu sırada bu aşı test aşamasında, fakat İngiltere’ de 1000’den fazla insan üzerinde deneniyor.
Başlangıçta 40 milyon doz aşı planlanıyor
Hindistan haber kanalı NDTV ile yapılan röportajda Adar Poonawalla şunları söylüyor: “Bu testler Eylül veya Ekim ayına kadar başarılı ve güvenli sonuçlar gösterebilir. Benim görüşüme göre aşının başarılı olma ihtimali yüksek, çünkü Oxford bilim insanları Ebola aşısında da başarılı olmuşlardı.” Adar Poonawalla firmasının koronavirüsüne karşı üretilecek aşının, testlerin tamamlanır tamamlanmaz Hindistan ve dünya için hazır olması amacıyla diğer aşıları üretmeyi bir kenara bırakmaya karar verdiğini belirtiyor.
Üretimin iki hafta içinde başlaması öngörülüyor. Adar Poonawalla önümüzdeki aylarda toplam 40 milyon doz aşı üretimi planlıyor.
1 doz aşı 12,00 Euro
Aşı başarılı olduğu takdirde daha fazla üretilebilir. Hindistan’ın aşı prensi bu konuda kazancın önemli olmadığının altını çiziyor. Şirketinin olası koronavirüsü aşısının patentini almak istemediğini belirtti. Adar Poonawalla: “ Şimdiye değin tüm aşılarımızı makul bir fiyatla piyasaya sunduk, bunu bu şekilde devam ettireceğiz. Bir doz aşıyı 12 Euro’ya satmayı düşünüyoruz. Bir koronavirüsü testi bunun beş katı fiyatına mal oluyor. Burada sizleri büyük ihtimalle bir kaç ay veya ömrünüzün sonuna dek koruyacak bir aşıdan bahsediyoruz”.
Aşı üreticisi umut ışığından bahsediyor
Bilimadamları şimdiye değin bu aşının tek seferlik, yani tek doz olacağını, bir kaç kez vurulacak bir aşı olmayacağını düşünüyorlar. Normalde bir aşının geliştirlmesi bir kaç sene sürüyor, dolayısıyla aşılar aktüel bir salgına her zaman geç kalıyor. Adar Poonwalla bunun bu sefer hızlandırılması gerektiğini, çünkü Covid-19’ un tüm dünyayı etkisi altına aldığını belirtti.
Poonwalla: “ Şu sırada ne etkili bir aşı var ne de etkili bir ilaç. Lütfen tavsiyelerde bulunmayın. Varsayımlarınız olabilir, fakat testler tamamlanıncaya kadar beklemek zorundayız. Bununla birlikte önümüzdeki aylarda bir umut ışığı var.”
En iyi ihtimalle kullanıma hazır uygun fiyatlı bir aşı mevcut olacak, en kötü ihtimalle ise bu Hindistanlı kurum büyük zarara uğrayacak.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)