23 Nisan Türkiye için bir milat anlamını taşımaktadır.Tarihte ilk defa bir Türk ülkesi TÜRKİYE olarakisimlendirilmiştir. 23 Nisan 1920 Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılarak egemenliğin Padişah’tan alınıp, halka verilmesinin bayramıdır.
Öncleri , Hakimiyet-i Milliye Bayramı olarak 1 Kasım’da kutlanan bayram, daha sonra 23 Nisan ile birleştirilmiş ve 1. Dünya Savaşı şehitlerinin geride bıraktıkları çocukları ile diğer kimsesiz çocukları sahiplenmek için kurulan ve Türkiyenin ilk Cemiyeti olma özelliğini de taşıyan Himaye-i Etfal (Çocuk Esirgeme Kurumu) talebeleri 1922 yılı kutlamalarında askerlerle birlikte ön saflarda yer alınca tören ayrı bir havaya bürünmüştür. Çocukların halka rozet satarak bağış toplamaları da tarihimizde bir ilk’tir. ( Türkiye’de ki Üniversite yıllarımızdan hatırladığımız kağıttan yapılıp, toplu iğneye geçirdikleri Kızılay ve Çocuk esirgeme Kurumu rozetlerini satarak bağış toplayan, paraları da boyunlarında ki pirinç kumbaraya atan çocuklar bu geleneğin bir parçasıydılarsanırım.) Çeşitli evreler geçirdikten sonra bu bayram 1980 yılında Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı adını almıştır.
Mustafa Kemal, geleceğin çocuklarda olduğunu gören ve onlara geleceğin büyükleri diyen bir lider olarak bu bayramı çocuklara hediye etmiştir.
Mustafa Kemal’in şu sözleri geçen 100 yılda özünden pek bir şey kaybetmemiştir.
” 23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bütün bir düşmaklık dünyasına karşı ayağa kalkan Türk halkının, Türkiye BüyükMillet Meclisi’ni meydana getirmek hususunda gösterdiği harikayı ifade eder.”
100 yıl önce de ifade edilen bütün bir düşmanlık dünyası, bu gün de devam etmektedir. İşin ilginç tarafı 100 yıl önce savaştığımız düşmanlarımızda çok kayda değer değişiklikler olmamıştır. Oyunun aktörleri hemen hemen aynıdır. Topla, tüfekle yapamadıklarını günümüzde ekonomik, siyasi hareketlerle, masabaşı oyunlarla yapmaya çalışmıyorlar mı?
Sahip olduğumuz milli manevi değerleri yozlaştırıp, ekonomik değerlerimizi elimizden almaya çalışmıyorlarmı ?
Türkiye Cumhuriyet, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte hem kendi toprak bütünlüğüne hem de ortak kullandıkları MAVİ VATAN’larına sahip çıkmalıdır. Özgürlüğün de, eşitliğin de dayanağı ulusal egemenliktir. Ulusal egemenlik, ulusun namusudur, onurudur, şerefidir.
Vatanımızı bu günkü seviyeye getiren Ata’larının izinden gidip, ülkenin bağımsızlığı, huzuru ve ve gelişmesi için hiç bir zorluktan yılmayacak olan çocuklarımız inancımız, güvenimiz tamdır.
“ YILDIRIMLAR YARATAN BIR IRKIN AHFADIYIZ . “ Sözünü asla aklımızdan çıkartmamalıyız.
Başta Ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Milli Mücadelenin ve Birinci Meclisin kahraman bireylerini minnet ve şükranla yad ederek 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.
Ramadan Cafer
23 Nisan hakkında böyle kısa ama doyurucu ve naif bir yazı görmemiştim.Teşekkürler