FABRİKALAR KADIN ÇALIŞANLARI İŞE ÇAĞIRIYOR
Avrupa 1 Mayıs’ ı kutladığı sırada koronavirüsüne rağmen Bandladeş’te Tekstil fabrikaları kadın işçileri işe çağırıyor. Bu durum batıdaki firmaların davranışlarıyla da alakalı.
Yeni Delhi ARD Stüdyoları Silke Diettrich’ in haberine göre geçen haftalarda binlerce kişi sokağa çıktı. Başkent Dakka’daki terzilerden Moni Akhtar “Sokağa çıkma yasağına göre aslında burada toplanmamız yasak, ama ne yapalım? Bizler maaşlarımızın ödenmesi için buradayız.” diyor.
Bangladeş hükümeti tekstil üreticilerine sokağa çıkma yasağına rağmen çalışanlarının maaşlarını ödemeye devam etmeleri talimatını vermişti, fakat Bangladeş tekstil üretici ve ihracatçıları derneği başkanı fabrika sahiplerinin bunu yapamayacağını söylüyor.
Giysilerin yüzde 80’ i Bangladeş’ten
Batıdan gelen siparrişlerin iptali veya kısmen de olsa geri çekilmesi sonucunda tekstil sektörünün geçtiğimiz haftalarda 3 milyar dolar kaybettiği söyleniyor. Yetkililer fabrikaları tekrar açmaktan başka çarenin kalmadığını belirtiyor. Giysiler Bangladeş’in toplam ihracatının yüzde 80’ini oluşturuyor.
Sokağa çıkma yasağına rağmen binlerce kadın işçi böylece Başkent Dakka’da iş yerlerinin yolunu tutuyor. Reuters Haber Ajansı fabrika bekçilerinin işçilerin fabrikaya girerken ateşlerini ölçtüğünü, bacak ve ayaklarını sabunumsu bir sıvı ile dezenfekte ettiklerini fotoğrafladı.
Fabrika içersindeki terzi bayanlar makinelerinin başında oturuyorlar ve hepsi maske kullanıyor. Ütü yapan bir kadının ütülediği bir parçanın üzerinde “Be cool!” yazıyor. Burada ne yazdığını okuyup anlayamıyor fakat “Burada bir çok güvenlik önlemi var ve bu bizim için çok iyi” diyor. Bangladeş’te bu tarzda cevaplarla sıklıkla karşılaşılıyor. Çalıştıkları iş yeri ile ilgili eleştirel söylemlerde bulundukları takdirde işten çıkarılmayla karşı karşıya kalmaktan korkuyorlar. Çoğunlukla firmaların seçtiği kişilerle ile röportaj yapılıyor.
Bangladeş’te tekstil endüstrisinde yaklaşık dört milyon insan çalışıyor. Geçtiğimiz haftalarda bu çalışanların yarısı işten çıkarıldı veya izne çıkarıldı. Triko üreticileri derneği başkanı Muhammed Hatem bunun sadece koronavirüsü ve sokağa çıkma yasağından kaynaklanmadığını belirtiyor.” Tüm ihracat durmuştu, bu yüzden maaşları zamanında ödemekte zorlandık. Ayrıca batıdaki moda firmaları siparişlerini aniden geri çektiler. Şimdi nasıl hayatta kalacağımıza bakmalıyız.”
Moda markalar maaş ödemelerine katkıda bulunmak istemediler
Amerika’daki bir üniversite ürünlerini Bangladeş’te yaptıran batıdaki moda firmalarının takibini yaptı. Bu firmaların yüzde 98’ i koronavirüs sebebiyle işinden olan tekstil çalışanlarının maaş ödemelerine katkida bulunmayı reddettiler. Batı ülkeleri senelerce Bangladeş’ten çalışanlara değer vermesini ve haysiyetle davranmasını talep etti. Fakat böyle bir zamanda tam da bu firmalar insanlıktan uzak acımasız yüzlerini gösterdiler diyor, Hatem.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)