Son Dakika Haberler

Amcaoğlu: Öğrencilere karantina ücreti söz konusu değil!

Amcaoğlu: Öğrencilere karantina ücreti söz konusu değil!
Okunma : 39 views Yorum Yap

Maliye Bakanı Olgun  Amcaoğlu, ‘Yurt dışından KKTC’ine gelecek öğrencilerden karantina ücreti almanın söz konusu dahi olmadığını da kaydetti. Amcaoğlu, ‘Yanlış anlaşıldık’ dedi.Mali prosedür hakkında açıklamalarda bulan Amcaoğlu, KKTC’nin yeni döneminde 21 ‘inci iş gününün geride bırakıldığını da hatırlattı. Özel sektörde yaklaşık 30 bin kişinin işsizlik riskiyle karşı karşıya olduğunu aktaran Amcaoğlu, bunun olmaması için elimizden geleni yapıyor, reel sektörü canlandırmak için projeler üretiyoruz dedi.  Kapılar konusuna da değinen Maliye Bakanı, kapıların açılmasının ekonomik anlamda da çok önemli olduğunun altını çizdi.  Ancak önceliğin sağlık olduğu da belirtti.

O GÜN SORSAYDINIZ BÖYLE POZİTİF OLAMAZDIM

Türkiye- KKTC arasında imzalanan mali prosedür hakkında açıklamalarda bulanan Amcaoğlu,  “Şükürler olsun Türkiye Cumhuriyeti her zaman olduğu gibi imdadımıza yetişti. Bugün 21’inci iş günü. Bana Mart ayının 14’ünde bugünkü tarihte yaşayabileceklerimizi sormuş olsaydınız kesinlikle bugünkü gibi iyi niyetli ve pozitif konuşamazdım. 14’nde kapıları kapattık. İş gücünün yüzde 80’inin durmasını sağlayacak kararlar ürettik ama sağlığımızı ön plana attık. Tüm insanlarımızın, sevdiklerimizin canına zarar gelmemesi için karar ürettik” diyerek konuşmasına başladı. Amcaoğlu, pandemi hastanesi çalışmalarının devam ettiğini şu sözlerle açıkladı, “Pandemi hastanesi ile ilgili önümüzdeki günlerde hükümetimizin yapacağı çalışmaların neticeleri halkımızla paylaşılacaktır. Pandemi sürecinde hangi aşamalarda bu sıkıntıların giderileceği halk ile paylaşılacak bir duruma gelebilecektir. Bu dönemde, sağlıkla ilgili sorunlar aşılırken sadece ilaç, hijyen malzemesine ulaşım noktasındaki ihtiyaçlarımızı karşılamakla alakalı hareket geliştirmedik. Bunun yanında GAÜ’den aldığımız üçüncü basamak niteliğinde olabilecek bir hastaneyi süratle hizmete sürmek için çalışmalar yaptık.

” HAKSIZ KAZANÇ SAĞLAYANLAR GEREKLİ CEZAYA ÇARPTIRILACAK

Pandemi döneminde haksız kazanç elde etmeye çalışan kişiler ve iş yerleri hakkında tespit çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Amcaoğlu, “Pandemi ortamında birileri fırsat bilerek bu ortamlarda haksız fiiller sonucu kazanç elde etmeye çalışmıştır. Herkes bunları gördü. Halk bu mücadeleyi verirken bunların gözden kaçtığını düşünüyor ama inanın bunlar tekrardan ortaya çıkacak ve bu haksız kazançlar masalar üzerine serilip tartışılacak, kimsenin yanına kalmayacak. Biz tabii bunların farkındayız. Bu ülkenin yaşayan insanı olarak bende biliyorum. Neden ve nasıl olduğunu ama şimdi saati mi sırası mı? Günü geldiğinde gerekeni yapacağız. Onlarda gerekli cezaya çarptırılacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ÖZEL SEKTÖRDE 30 BİN ÇALIŞAN İŞSİZ KALABİLİR

Ekonomik sıkıntıların devam ettiğini hatırlatan Amcaoğlu, işsizliğin önüne geçmek için adımlar attıklarını, reel sektörü canlandırmak için projeler ürettiklerinin altını çizdi.  “Biz esas maaşı ödeyemezken maliyemizde yüzde 57 gerilik olurken, bütün o kesintileri tahakkuk ettirdik. 113 bin 507 kayıtlı özel sektör çalışanı var.  Belki de bunların yaklaşık 30 bin tanesi de işsiz kalacak. Bunların olmaması için adımlar atıyoruz. Şükürler olsun bugüne kadar önemli bir sıkıntı yaşanmadı. Reel sektördeki ihtiyaçları tespit etmeye çalışıyoruz. Bu ülke sadece 47 bin 146 kamudan maaş alandan mütevellit değil. Kamuda çalışan memur, işçi, emekli, sosyal yardım malulü, gazi, dulluk maaşı olan da var. Bunun yanında 113 bin çalışan var. Bütünsellik içinde toplumsal faydayı ön plana çıkmalı. Gailemiz hepimizin aş sahibi iş sahibi olacağı bir ortam yaratmaktan başka bir şey değildir” dedi.

ÖĞRENCİLERE KARANTİNA ÜCRETİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Bugüne kadar 27 tesiste 2 bin 209 kişinin gözlem evinde kaldığını şu an için ise 69 kişinin ise halen gözlem evinde olduğunu belirten Amcaoğlu, Yurt dışından KKTC’ye gelecek öğrencilere karantina ücreti uygulanmayacağını aktardı. Amcaoğlu, ‘bu konuda yanlış anlaşıldık’ dedi ve şöyle devam etti, “Yurt dışından gelen hiçbir öğrenci herhangi bir meblağ ödemeyecek. Öğrencilerin Temmuz’a kadar çoklukla gelme durumu söz konusu değil. Gelen öğrencilerinde bir meblağ ödeyeceği söz konusu bile değil.  Öğrencilerle ilgili yapılan tespit yanlış anlaşıldı. Asla herhangi bir öğrencinin buraya gelmesi durumunda Karantina ücreti söz konusu değildir.

” ÜZÜLEREK HAYIR DİYORUZ

Güney işçilerinin yaptığı eylemi de değerlendiren Amcaoğlu, Biz kimsenin kötülüğünü istemiyoruz dedi ve şunları ekledi, “Biz neden onların kötülüğünü isteyelim ki? Ama genel anlamda tabloya baktığımızda ülkenin güvenliği ve sağlığı söz konusu olduğunda üretilmesi gereken canımız yansa da o konuda evet diyecek noktaya gelene kadar hayır diyeceğimiz durumlar söz konusudur.  Geçirilen süreçte Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bilim Kurulu öngörüleri öne alınarak kararlar üretilmeye çalışıldı. Bu süreçte birçok kesimler tarafından eleştirildik. 45 günü aşan pozitif vakasız günlere ulaştık.  Birileri hep eleştiriyor hep birileri bir şeylerin iddiasında bulunuyor. Bütün sektörler sıkıntılarla boğuşuyor.  Burada ülkemiz içinde kara kapıları açılana kadar bu arkadaşların bu süreçleri geçirmesi kapılar açıldıktan sonra bakalar kurulunun üreteceği kararlara binaen konuşalım diyoruz. Kapıların açılması bir maliye bakanı olarak en fazla benim istediğim konuların başında gelmektedir. Bu ülkeye aylık yüzde 17 direkt katkı yapan bir ekonomik devinimdir. Ama günün sonunda ilk önceliğimiz sağlıksa maalesef bizde üzülerek açılmasına hayır demek zorundayız.

” TARİHTE BÖYLE BİR KESİNTİ YOK”

Amcaoğlu kesintinin her kesimden yapıldığını hatırlattı ve şunları kaydetti, “Cumhurbaşkanlığı maaşından da başbakan maaşından da kesiti yapıldı. Tarihte böyle bir kesinti yoktur. Kendi maaşından yüzde 56 kesinti yapan bir maliye bakanı daha bulamazsınız çünkü şartlar onu gerektiriyordu.   Realiteler, yaşadıklarınız ve yaşayacak olduklarınız size bunu gerektirdiği için bunu yapmaktayız. Vatandaşlarımızın sıkıntısını da biliyoruz bunlar için uğraşıyoruz bundan sonraki süreçte özel sektör çalışanlarının sıkıntılarını nasıl aşabilirizi konuşuyoruz.  Ekonomik daralmalardan nasıl çıkabileceğimizin çarelerini üretmek için uğraşıyoruz.”