Son Dakika Haberler

ABD Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile işbirliğini sonlandırdı!

ABD Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile işbirliğini sonlandırdı!
Okunma : 35 views Yorum Yap

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile işbirliğini sonlandırdığını açıkladı.

Bunun sebebinin WHO’nun korona salgını başında gösterdiği tutum olarak değerlendiriliyor. Bu adım aslında Trump’ ın uyarılarından daha hızlı atılmış oldu.
ABD Başkanı Trump uzun zamandır Dünya Sağlık Örgütü’nü eleştiriyor. Trump WHO’ yu Çin’in kuklası olarak görüyor ve koronavirüs salgının yayılmasında da rolü olduğunu savunuyor. Trump ani bir karar ile koronavirüs salgınının tam da ortasında ülkesinin Dünya Sağlık Örgütü ile işbirliğini sonlandırdığını bildirdi.
Başkan Trump Beyaz Saray’da yaptığı kısa bir basın konferansında “Bugün Dünya Sağlık Örgütü ile ilişkimizi sonlandırıyoruz.” dedi ve bugüne kadar WHO’ ya verilen finansal desteklerin bunu hak eden başka global sağlık projelerine verileceğini açıkladı.
Trump, Amerikanın WHO’ ya olan desteğinin Çin’in finansal desteğinden daha fazla olmasına rağmen, WHO’yu  yine Pekin’deki hükümetin kontrolü altında olmakla suçladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün kendisini gerekli reformlara kapattığı ileri sürüldü. ABD Başkanı koronavirüsün yayılmasını önlemediği ve Amerika’da 100 binden fazla insanın ölümüne yol açan bir salgına sebep olduğu için Çin’i tekrar suçladı.
Trump daha geçen hafta WHO’ ya gerekli iyileştirmeleri yapması için 30 gün süre tanımış, bu düzenlemeleri yapmazsa ülkesinin çıkacağını bildirmişti. Dünya Sağlık Örgütü’nün yıllık kongresi sebebiyle gerekli reformlar yapılmazsa ABD’nin finansal desteğini tamamen keseceği uyarısında bulunmuş ve ülkesinin bu örgüte üyeliğini tekrar gözden geçireceğini açıklamıştı. Buna karşın kongrede 194 üye ülke Dünya Sağlık Örgütü’ne güvendilkerini bildirdiler.